top of page

Elektrikli Araba Alınır Mı?

  • Yazarın fotoğrafı: Admin
    Admin
  • 15 Ağu 2018
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2018

Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere küresel ve ekonomik bir savaşın içinde olduğumuzu düşünürsek artan akaryakıt fiyatları bizi alternatif kaynak arayışına sürüklemektedir.

Elektrikli araçlarda standart donanımlara ek olarak dikkat etmemiz gereken bir kaç önemli unsur var.

1- Menzil

2-Motor Verimliği

3-Şarj Süresi


Evet elektrikli arabalarda bildiğiniz üzere menzil problemi yaşayabiliriz. Elektrikli araba sektörü daha gelişmediği için az sayıda firma üretim yapıyor. Şimdi bunların menzillerini ele alalım.


BMW menzil konusunda fakir kalırken donanımı ve motor verimliği açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

100 km/s elektrik tüketimi 14.4 kw

Aynı zamanda AC/DC şarjı desteklemesi çok büyük avantaj. DC şarj istasyonunda 40 dk da full şarj edebilirsiniz.

(BMW İ3 220 km)



Gelelim Renault Zoe'ye. Kendini menzil konusunda geliştirmiş. Klima açık gitseniz dahi minimum menziliniz 340 km'ye düşer.

Menzil konusunda BMW'den daha üstün olduğunu söylemekte fayda var.DC şarjı maalesef desteklemiyor sadece AC olarak şarj edebilirsiniz. 100km/s elektrik tüketimi 16kw. Trifaze 380V şarj ile %80 bayaryayı yaklaşık 1-1,20 saatte doldurabilirsiniz. Evde ise bu şarj süresi 6 ile 8 saattir.


(RENAULT ZOE 400 km)


Tesla tartışmasız elektrikli araç konusunda liderliği sürdürmektedir. Ama en büyük dezavantajı Türkiye'de satış temsilciliğinin bulunmaması,yetkili servis sorunu vb. Menzil ve AC/DC şarj desteği ile lider bir araç. Otopilot vs. özelliklerini saymıyorum bile. Paranız varsa bundan bir tane alın :)

(TESLA Model S 500 - 530 km)


Elektrikli araçlarda şu anda alınabilecek en mantıklı model zoe. Fiyat performans ürünü diyebilirim. Ayrıca akü kirası ödemiyorsunuz ve yetkili servisi Renault olması avantaj.

Evde şarj ederseniz aracınızı 220v 6 tl faturanıza yansır. 6-8 TL ye min 350 km yol giderseniz. Ayrıca DMA,BMW,Renault,Aytemiz İstasyonları ve E-şarj istasyonlarında araçlarınızı hızlı şarj edebilirsiniz. Bir tane e-şarj kartı çıkartmanız yeterlidir.



  • Bu araçlarda menzili artırmak için neler yapılabilir?

Elektrikli araçların tamamında rejeneratif enerji kullanılmaktadır. Siz fren yaptıkça Disk/Balata yerine araçtaki jeneratör devreye girerek aracınızı yavaşlatır ve kazanılan enerji aküyü şarj eder. Siz ne kadar sert frene basarsanız o kadar kademeli olarak devreye girer. Yani fazla balata değiştirmeniz gerekmez :)


Bu araçların tavanlarına elastik güneş paneli neden takılmıyor?


Evet,aslında olabilir ve yakın gelecekte de göreceğiz camlarından ve tavandaki güneş panellerinden şarj olacaklar.


Resimde gördüğünüz yarı esnek yapıya sahip 270 watt gücünde bir güneş paneli.

Maksimum Güç (Pmax): 270 Watt

Maksimum Güç Gerilimi (Vmp): 18,97 Volt

Maksimum Güç Akımı (Imp): 7,91 A

Açık Devre Gerilimi (Voc): 22.76 Volt

Kısa Devre Akımı (Isc): 8,54 A

Ağırlık : 3 kg

1085 x 990 mm

Fiyatı: 1800 TL


Aracınız tavanına kolayca monte edilebilecek bir yapıya sahip. Güneş olmasa dahi bulutlu havalarda bile akünüzü şarj edebilirsiniz . Tabi evdeki gibi hızlı bir şekilde edemezsiniz ama bir nebze olsun aracınız park ve hareket halindeyken menziliniz artacağından emin olun. Aracınıza yatay olarak bundan 2 adet takabilirsiniz.



Comentarios


bottom of page